2021-04-02-péntek

Kedves Újlaki Hívek!

2021. április 2.
Nagypéntek

A MI URUNK JÉZUS KRISZTUS KÍNSZENVEDÉSE Szent János szerint

Jn 18,1-19,42

Elmélkedés

Nagypéntek van. Ezen a napon Jézus szenvedésére és halálára emlékezünk. Ugyanazt a keresztutat járjuk, ugyanazt a passiót hallgatjuk, mint az előző években, de a lelkünkben mégis mást érzünk, mint korábban. A járvány okozta szenvedések miatt közelebb kerülünk Jézushoz és közelebb kerülünk a keresztet hordozó szenvedő emberhez. A passió és a keresztút járása ebben az évben nem csak emlékezés, hanem fájdalmas valóság.

 Közelebb kerülhetünk Jézushoz, Aki láthatta, hogy a bűn által megsebzett ember menyire sebzett. Ha csalódik, képes harminc ezüstért eladni azt, akiért addig lelkesedett. Ha fél, ha ráijesztenek, akkor képes, hogy hazudjon, hogy megtagadja azt, akit addig követett, aki értelmet adott életének. Jobban átélhetjük az eséseit is a kereszt súlya alatt. Kudarc lehetett számára, hogy erős emberként nem tudja viselni a kereszt súlyát.

 Közelebb kerülhetünk a szenvedő emberhez is. Közelebb kerülhetünk a „Máriákhoz”, akik elvesztették a gyermeküket, s akiknek most a hitükből merítve újra kell építeniük az életüket. Hasonló érzéseket élhetnek át gyermekük betegágynál, mint amit Mária átélt a kereszt tövében. Közelebb kerülhetünk a „Jánosokhoz” is, akik barátként nem értik, hogy ennek miért kellett így történnie és tehetetlenül állnak ott, és nem tudnak segíteni. De gondolnunk kell a gyenge, bizonytalan emberekre, a „Pilátusokra” is, akiknek a lelkiismeretük megszólal, mert felismerték, hogy a Gonosz által megtévesztett hatalmat képviselnek. Imádkozni kell értük, hogy merjenek változtatni életükön.

Nagypéntek van. Hallgatjuk a passiót és járjuk a keresztútunkat. Lehetőség van arra, hogy közelebb kerüljünk Jézushoz és embertársainkhoz. Használjuk ki ezeket a lehetőséget, bízzunk abban, hogy gondolataink a megtérésünket és a világ megújulását szolgálhatja.

  

Szeretettel,
Ferenc atya
Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Plébániánk: Honlapja,  Youtube csatornája,  Facebook oldala,  Zoom kapcsolódása
Újlaki hangok: legfrissebb száma
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803