2020-04-29-szerda

 

Kedves Újlaki Hívek!

2020. április 29. szerda
Sienai Szent Katalin szűz és egyháztanító, Európa társvédőszentje – ünnep

Evangélium Szent Máté könyvéből

Mt 11,25-30

Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta:
“Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni. Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.”

Elmélkedés a napi Evangéliumról

“kinyilatkoztattad a kicsinyeknek” (Mt 11,25)

A mai napon az Anyaszentegyház Sziéniai Szent Katalinra (1347-1380), Európa társvédőszentjére emlékezik. Neki köszönhetjük, hogy közbenjárására az Avignonban székelő XI. Gergely pápa visszatért a pápák igazi székhelyére, Rómába  és így megszűnt az egyházszakadás hosszútávú veszélye.

Amikor erről hallunk, bizonyára megfordul bennünk a gondolat, hogy az alig harminc éves szerzetesnő hogyan tudta elérni azt, amit egyházi vezetőknek, magas rangú politikusoknak nem sikerült. Ha az általa diktált leveleket olvassuk, megkapjuk rá a választ. Sziénai Szent Katalinból Isten szeretete, ereje sugárzott. Ahogyan a mai evangéliumban olvassuk, tudott kicsiny” lenni (Mt 11,25), olyan, akinek Isten kinyilatkoztatta igazságát, aki be tudta fogadni Isten szeretetét és ez a szeretet naggyá tette őt. Egyik levelében így ír:

„Ó, mélység, ó, örök Háromság, ó, mélységes tenger: mi nagyobbat adhatnál nekem magadnál? Te vagy az örökkön égő tűz, amely nem hamvad el, te vagy, aki izzásoddal elemészted a lélek minden önző szeretetét. Ismét te vagy a tűz, aki minden fagyot felolvasztasz, és fényt gyújtasz a lélekben világosságoddal, amellyel megismerteted velem igazságodat.”

Isten szeretetét tehát a “tengerhez” és a “tűzhöz” hasonlítja. Isten szeretete olyan, mint a tenger, amelynek mélyéről az Isten kegyelmében elmerülő ember egyre értékesebb kincseket hoz fel. Ehhez azonban vállalni kell a mélységeket, nem szabad felszínen maradnunk, felszínesnek lennünk. Isten szeretete olyan, mint a tűz, ami kiégeti az emberből a rosszat, a salakot. Ehhez vállalni kell a tűz égető fájdalmát.

Járvány sújtotta világunkban mit üzen számunkra Sziénai Szent Katalin? A mi világunk is egy válságos világ, a keresztény értékek veszélyben vannak. Nekünk is bátran, ha kell meghökkentő módon szembe kell fordulnunk a széthúzó erőkkel. Ennek a feladatnak csak akkor tudunk eleget tenni, ha mi is Isten “kicsinyei” módjára, Isten kegyelméből, szeretetéből táplálkozunk és ezt adjuk tovább másoknak. 

A forrásokról

Ha a mai szent kapcsán az egyháztörténelmi eseményeknek akarunk utána olvasni és a “XI. Gergely” szavakat adjuk be a Google keresőbe, akkor az válaszul az egyik első találatként egy jónak tűnő, olvasmányos részt tesz elénk. Ez a Wikipedia magyar oldala. A szöveget olvasva azonban hamar észrevehető benne egy szépen elrejtett egyházellenesség is. Ha jobban megnézzük, benne a legfőbb forrás egy 1982-es “A pápaság története” című könyv Gergely Jenő nevű szerzőtől, akinek könyve a Kossuth kiadónál jelent meg. Akik idősebbek, még emlékezhetnek, hogy nagyrészt kik és milyen szellemi beállítódással jelentethettek meg 1990 előtt magyar állami kiadónál könyveket a katolikus egyház történelméről…

Emiatt szerencsésebb, ha ellenőrzöttebb, megbízhatóbb forrásokat olvasunk: ezek a Magyar Katolikus Egyház internetes oldalai. Sziénai Szent Katalin legendáját szép és érdekes elolvasni, ha ez egyeseknek túl jámbornak is tűnhet, és tipográfiájában sem szemet gyönyörködtető: https://archiv.katolikus.hu/szentek/szent57.html


Szeretettel,
Ferenc atya

 

 

 

 

 

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide:jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Szentmiséink: 
https://www.youtube.com/playlist?list=PLF_JNXPr6UpLeRHYjaB9ExnLOdN7SOuGl
Facebook oldalunk:  
https://www.facebook.com/groups/1758977171088845/
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803
Plébániánk honlapja: 
www.ujlakitemplom.hu