2020-06-21-vasárnap

Kedves Újlaki Hívek!

2020. június 21.
Évközi 12. vasárnap

Evangélium Szent Máté könyvéből

Mt 10,26-33

Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak:
„Ne féljetek az emberektől! Nincs rejtett dolog, amelyre fény ne derülne, sem titok, amely ki ne tudódnék. Amit én sötétben mondok nektek, azt ti mondjátok el világosban: és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkön!
És ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.
Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül? Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél! Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.”

Elmélkedés

„Ne féljetek!”

Ha a történelmen mint Isten népének történetén, vagy ahogy szoktuk mondani, az üdvösségtörténeten végigtekintünk, felfedezhetjük, hogy az nem Isten látványos diadalmenete. Isten nem úgy valósítja meg tervét, hogy „tankként” végigsöpör a történelmen és mindent, ami nem kedves számára, eltapos, vagy félretolja az útból. Isten jelen van a történelemben, felismerhető a történetelemben, ám azt nem külső erővel, hanem belülről, a kegyelem által mozgatja, irányítja. Ebből az is következik, hogy Isten ügyének a képviselői nagyon sokszor félelmet élnek át.

Ha az előbb hallott szentírási szakaszokat elemezzük, felfedezhetjük, hogy azok leírása szerint Isten ügyének képviselői félelmet élnek át.

Az olvasmányban Jeremiás próféta könyvéből (Jer 20,10-13) arról hallhattunk, hogy Jeremiás próféta, az Isten „szócsöve”, az ellenség által bekerített Jeruzsálemben félelmet él át. Azt a népszerűtlen feladatot kapta Istentől, hogy hirdesse: Jeruzsálem azért fog elesni, mert a nép letért Isten útjáról. Ezért „fel akarják őt jelenteni”, „tőrbe akarják csalni őt”. Ez félelmet vált ki belőle.

– Az evangélium is olyan korban íródott, amikor Isten ügyének a képviselői félelemben éltek. Féltek attól, hogy megölik őket, hogy bíróság elé állítják őket és gyengének bizonyulnak, és attól is féltek, hogy az evangéliumról nem tudnak hiteles módon számot adni. (Mt 10,26-33).

– Végül Szent Pál Apostol a Rómaiakhoz írt levelében is beszél a félelemről (vö. Róm 5,12-15). De ezt a félelmet már nem valami konkrét dolog váltja ki belőle, hanem a „bűn”, amelynek a következménye a „halál”. Mivel mindnyájan vétkeztünk, ezért a halál minden ember „osztályrésze lett”.

Érdemes megvizsgálnunk, hogy ezekben a szentírási szakaszokban Isten hogyan oldja fel ezt a félelmet. Jeremiás próféta azt írja, hogy Isten mint „hős harcos” mellé áll, ellenségei ezért „meginognak”, „szégyent vallanak”, „elbuknak”, tehát úgy képzeli el, hogy Isten kívülről igazságot tesz. Rendet csinál. Az Újszövetség szemléletmódja már teljesen más. Máté evangélista úgy mutatja be Istent, mint aki mindenre odafigyel, mindent számon tart, Isten még az ember „haja szálát” is számon tartja. Jézus is beszél a kárhozatról, de azt nem úgy mutatja be mint Isten bosszúját, hanem úgy, mint az ember tettét, amivel kizárja magát az üdvösségből. Ez a pozitív szemlélet csillan meg Szent Pál apostol levelében is, aki azt mondja, hogy bár valóban kiáradt a bűn, de ezen túláradt a kegyelem.

Hogyan lehet ezeket a gondolatokat a mi életünkre alkalmazni? A járvány ideje alatt mi is átéltük a félelmet. Rádöbbenhettünk arra, hogy sem a tudomány, sem a megtakarított pénzünk nem tud megvédeni minket. Egyedül Istenben bízhatunk. Isten pedig úgy segít, hogy belülről megerősít minket, hogy a világ gondolkodásmódjával szembe tudjunk szállni. A világ el akarja hitetni velünk, hogy a gazdaságot kell jól működtetni és akkor majd az egyéni problémák is megoldódnak. Szent II. János Pál pápa arra tanít minket, hogy a jól működő gazdaság nem oldja meg a lelki problémáinkat és fennáll annak veszélye, hogy munkánk és mi magunk is a tőke eszközévé válunk (Laborem exercens 27). XVI. Benedek pápa pedig, a 2008-as gazdasági világválság idején felhívja a figyelmet arra, hogy elsősorban nem a gazdaság került válságba, hanem maga az ember. Az ember a válságból akkor fog kilábalni, ha hisz abban, hogy Istenképiséget hordoz magában és úrrá tud lenni azokon a kísértéseken, amelyek eltérítik őt az üdvösség útjáról (Caritas in veritate 29).

Korunkra is jellemző a félelem és az aggódás. Ennek feloldását ne a világtól várjuk. Fogadjuk szívünkbe Isten ajándékát, érezzük át az Ő közelségét! Győzzük le önmagunkban kísértéseinket és akkor bízhatunk abban, hogy a környezetünket is jobbá, gazdagabbá tudjuk tenni.

Szeretettel,
Ferenc atya
 

 

Hírek

Szeretettel várunk mindenkit a hagyományos Újlaki Búcsúnkra június 28-án vasárnap. Ezúttal egy igazi falusi búcsú hangulatát szeretnénk felidézni változatos programokkal, s egyben örülni egy kicsit annak, hogy újra együtt lehetünk.
A Sarlós Boldogasszony napi ünnepi szentmise ½ 11-kor kezdődik a templomban a Sarlós Boldogasszony Kórus szolgálatával.
Az Újlaki Búcsú kerti programjait 9-től 15 óráig tervezzük a következők szerint:
Főzőverseny:
A templomkertben ezúttal lecsót főzünk, amelyhez az alapanyagokat mindenki számára a Plébánia szerzi be. A feladat csupán az előkészítés, a bográcsban való megfőzés, majd a közös elfogyasztás. Várjuk az Újlaki közösségeket, hogy egy-egy bogrács lecsó megfőzésével mutassák meg magukat!  
Trianoni megemlékezés:
Trianon 100. évfordulója alkalmából egy imát mondunk el nemzeti tragédiánk emlékére.
Kerekasztal beszélgetés:
Elmélkedjünk közösen arról, hogy mit okozott nekünk a koronavírus járvány. Milyen kockázatok és milyen lehetőségek származnak belőle?
Bolhapiac:
Egy igazi falusi búcsúhoz hozzátartozik a vásár is. Arra kérjük a kedves hívőket, hogy akinek jó állapotban levő, de megunt tárgyai (például dísztárgyak, evőeszközök, játékok, stb.) vannak otthon, az hozza el ezeket a tárgyakat a búcsúra és bocsássa áruba mások számára. Javasoljuk mindenkinek, hogy a tárgyak értékesítéséből származó pénzt ajánlja fel plébániánk alapítványa számára, ezáltal is egy alapot képezve a koronavírus miatt megszoruló családok támogatására. Arra kérünk mindenkit, hogy csak jó állapotban levő tárgyakat hozzon és az el nem adott tárgyakat utána vigye haza.
Ruhabörze pedig a zsibongóban lesz a meglévő készletből.
Gyermekprogramok:
Változatos programokat szervezünk a gyerekek számára is. Méta, arcfestés, óriás jengatorony, tollaslabda vár mindenkit. Számítunk gyerekekre a bolhapiacon való árusításban is. 
Egyéb programok:
Vendégeinket számos további nagyszerű program várja, mint például kórusaink rövid énekei, illetve egy izgalmas kvízműsor.
Szeretettel várunk mindenkit, időseket, középkorúakat, fiatalokat és gyermekeket, családosokat és nem családosokat!

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Szentmiséink: https://www.youtube.com/playlist?list=PLF_JNXPr6UpLeRHYjaB9ExnLOdN7SOuGl
Facebook oldalunk:  https://www.facebook.com/groups/1758977171088845/
Újlaki Hangok legfrissebb száma: http://www.ujlakitemplom.hu/pdf/202006.pdf
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803
Plébániánk honlapja: www.ujlakitemplom.hu