2020-06-22-hétfő

Kedves Újlaki Hívek!

2020. június 22.
12. évközi hét hétfő

Evangélium Szent Máté könyvéből

Mt 7,1-5

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
„Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! Amilyen ítélettel ítélkeztek, olyannal fognak fölöttetek is ítélkezni, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is. Miért látod meg embertársad szemében a szálkát, a magadéban meg nem veszed észre a gerendát? Vagy hogyan mondhatod embertársadnak: «Hadd vegyem ki szemedből a szálkát!», holott a te szemedben gerenda van? Képmutató! Vedd ki előbb a saját szemedből a gerendát, és csak azután láss hozzá, hogy kivedd embertársad szeméből a szálkát!”

Elmélkedés

Ne ítélkezzetek” (Mt 7,1)

A mai Evangéliumban Jézus az ítélkezésről beszél. Azt tanítja, hogy „ne ítélkezzünk” (Mt 7,1). Ha figyelmesen olvassuk a szöveget, akkor több fontos dolgot felismerhetünk. Jézus nem azt mondja, hogy ne legyen véleményünk a másik emberről. Nem azt mondja, hogy ne ítéljük el a másik ember gonosz cselekedeteit, hiszen ezzel meg tudjuk állítani a bűn terjedését. Jézus azt mondja, hogy ne ítélkezzünk mások felett. Ami azt jelenti, hogy a másik személyt ne ítéljük el. Adjunk lehetőséget neki a változásra. Ahogyan Jézus a házasságtörő asszonynak mondja: „Én sem ítéllek el. Menj és többé ne vétkezzél!” (Jn 8, 11)

Van ennek a történetnek egy olyan része, amin külön érdemes elgondolkodnunk. Jézus figyelmeztet minket: ahhoz, hogy jól lássuk a körülöttünk levő világot, és a cselekedetet értékelni tudjuk „vegyük észre a szemünkben a gerendát.” (Mt 7,4-5). Mit jelent ez a gerenda? – kérdezhetjük. A hiányos ismereteket, az előítéleteket, a bennünk felhalmozódott ellenszenveket, indulatokat, amelyek belülről torzítják a látásunkat és gátolnak minket abban, hogy igazságos és helyes döntéseket hozzunk. Ezt a gerendát Istennel való személyes kapcsolatunk, Isten gyógyító szeretete – amit egy-egy ember is közvetíthet felénk – tudja kivenni a szemünkből.

Jézus szavai összekapcsolhatók a mai vértanúk kivégzésével. VIII. Henrik angol király azért végeztette ki őket, mert szemében ott volt a „gerenda”. Tudatlansága, érzelmei és az Egyház iránti ellenszenve indította őt arra, hogy Fischer Szent János püspök és Morus Szent Tamás lordkancellár életét kioltassa. Morus Szent Tamásra úgy tekintünk, mint az államfők és politikusok védőszentjére.

Szeretettel,
Ferenc atya
 

 

Hírek

A Főegyházmegyei Hivatal értesítése szerint a továbbiakban nem kötelező a templomokban a szájmaszk használata, valamint a másfél méteres távolság betartása. Továbbra is üresen maradnak a szenteltvíz tartók és marad a kézbe áldozás is. A kézfertőtlenítés továbbra is javasolt.

 

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Szentmiséink: https://www.youtube.com/playlist?list=PLF_JNXPr6UpLeRHYjaB9ExnLOdN7SOuGl
Facebook oldalunk:  https://www.facebook.com/groups/1758977171088845/
Újlaki Hangok legfrissebb száma: http://www.ujlakitemplom.hu/pdf/202006.pdf
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803
Plébániánk honlapja: www.ujlakitemplom.hu