2020-06-26-péntek

Kedves Újlaki Hívek!

2020. június 26.
12. évközi hét péntek

Evangélium Szent Máté könyvéből

Mt 8,1-4

Amikor Jézus befejezte a hegyi beszédet és lejött a hegyről, nagy sokaság követte. Ekkor odament hozzá egy leprás, leborult előtte, és így kérlelte:
„Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem.”
Jézus kinyújtotta kezét, megérintette őt, és így szólt:
„Akarom, tisztulj meg!”
Erre a leprás azonnal megtisztult. Akkor Jézus így szólt hozzá:
„Nézd, ne mondd el ezt senkinek se, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld föl azt az áldozatot, amelyet Mózes rendelt, bizonyságul a gyógyulásról!”

Elmélkedés

„Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem” (Mt 8,2)

A mai evangéliumban egy gyógyítás történetéről hallunk. Ennek legfontosabb része a hit kifejeződésének formái. A leprás ember viselkedésében a hit többféle módon is megmutatkozik. Először is leborul Jézus előtt és úgy kéri Őt. Fontos, hogy Jézust Urának nevezi: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz engem” (Mt 8,2). Ezzel kifejezi, hogy Jézusban nem egy nagyhatású prófétát vagy egy gyógyítót lát, hanem az Urat, aki Isten kegyelmét közvetíti számára.

A gyógyítás-történetnek két olyan részlete is van, ami jelzi, hogy az egyéni gyógyításon kívül az eseménynek társadalmi jelentősége is van. Jézus először „megérintette őt” (Mt 8,3), a leprást, majd azt mondta neki, hogy „mutasd meg magadat a papnak” (Mt 8,4). E két esemény háttereként tudnunk kell, hogy a kor felfogása szerint a lepra tisztátalanná tette az embert. A leprás embernek nem szabadott másokkal érintkeznie, ki volt zárva a társadalomból. Jézus ezt az elszigeteltséget oldja fel, amikor megérinti őt és elküldi a paphoz, ugyanis a pap igazolása kellett ahhoz, hogy a közösség visszafogadhassa.

A lelki élet mesterei párhuzamot vonnak a betegség leprája és a „bűn okozta lelki betegség” leprája között. Nem csak a fizikai betegség leprája, hanem a rosszcselekedet, a bűn leprája is képes arra, hogy annak következtében az embert elszigetelje a társaitól, akár a társadalomtól is. Jézus a követőit arra indítja, hogy az Ő szeretetét közvetítve legyenek képesek megérinteni az ilyen kirekesztett embereket, kifejezve, hogy a megbánásuk nyomán ők már „gyógyultnak” tekintendők, akik vágynak arra, hogy újra befogadják őket.

Szeretettel,
Ferenc atya
 

 

Hírek

Ma ér véget az Újlaki napközis tábor, mely két héten keresztül nyújtott felejthetetlen élményeket az újlaki ifjúságnak. Beszámolót majd az Újlaki Hangokban olvashatunk.

 

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Szentmiséink: https://www.youtube.com/playlist?list=PLF_JNXPr6UpLeRHYjaB9ExnLOdN7SOuGl
Facebook oldalunk:  https://www.facebook.com/groups/1758977171088845/
Újlaki Hangok legfrissebb száma: http://www.ujlakitemplom.hu/pdf/202006.pdf
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803
Plébániánk honlapja: www.ujlakitemplom.hu