2020-11-10-kedd

Kedves Újlaki Hívek!

2020. november 10.
32. évközi hét kedd
Nagy Szent Leó pápa és egyháztanító emléknapja

Evangélium Szent Lukács könyvéből

Lk 17,7-10

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
„Melyiktek mondja béresének vagy bojtárjának, amikor a mezőről hazajön: 
«Gyere ide tüstént, és ülj asztalhoz.»
Nem ezt mondja-e inkább:
»Készíts nekem vacsorát, övezd fel magadat, és szolgálj ki, amíg eszem és iszom! Aztán majd ehetsz és ihatsz te is?«
S talán megköszöni a szolgának, hogy teljesítette parancsait? Így ti is, amikor megteszitek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: Haszontalan szolgák vagyunk, hiszen csak azt tettük, ami a kötelességünk volt.”

Elmélkedés

„Haszontalan szolgák vagyunk, hiszen csak azt tettük, ami a kötelességünk volt.” (Lk 17,10)

A mai evangéliumi résznek van egy olyan mozzanata, amit talán első hallásra nem értünk meg, s ezért magyarázatra szorul: Jézus azt mondja példabeszédében, hogy azok a szolgák, akik megtettek mindent, hogy urukat kiszolgálják, csak azt mondhatják: “Haszontalan szolgák vagyunk, hiszen csak azt tettük, ami a kötelességünk volt” (Lk 17,10). Az ember elgondolkodik azon, nem káros-e a haszontalanság érzete? Nem töltheti-e el az ember lelkét egyfajta jóleső érzés, vagy talán még büszkeség is, hogy ha úgy érzi, hogy jól szolgált, hogy az Úr kedvében járt?

A Szentírás magyarázói azt mondják, hogy minden példabeszédnek vagy egy alapvető üzenete, “igazsága”, erre kell figyelni (Kocsis Imre: Lukács evangéliuma, 372. old.). Így például a mai evangélium fő üzenete az, hogy az embernek alázatosnak kell lennie. A példabeszédben szereplő gazda a szokások szerint jár el. Viselkedését nem lehet azonosítani Jézus magatartásával, aki az életét áldozta üdvösségünkért.

A lelki élet mesterei ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy ha kicsinységünket vagy “haszontanságunkat” Isten szentségéhez mérjük, és engedjük, hogy Ő felemeljen minket, nem válik kárunkra a haszontalanság érzése. Keresztes Szent János például a Lélek sötét éjszakája című művében leírja, hogy minél közelebb kerülünk Istenhez, és az Ő szentségét és jóságát felismerjük, egyre bűnösebbnek érezzük magunkat. Egy szemléletes képet is használ. Istent egy fényforráshoz hasonlítja. Ha távol vagyunk a fényforrástól, nem látszanak a ruhánkon levő pecsétek, gyűrődések. Ha azonban közelebb megyünk a fényforráshoz, ezek egyre jobban látszani fognak. Ha Isten szentségét jobban felismerjük, az Ő szeretetének fényénél bűneink egyre jobban látszani fognak. Indítson minket ez a tapasztalat arra, hogy Isten segítségét kérjük: Tisztítson meg, és emeljen fel Ő minket!

Ide kapcsolható a mai nap szentje, Nagy Szent Leó pápa (390-461), aki egy nehéz korban jelentős sikereket ért el. Szembeszállt az eretnekekkel (nesztoriánusokkal, monofizitákkal), és békét kötött a hunok királyával, Attilával, de tettei nem tették őt önteltté, hanem lélekben alázatos maradt. Pápává választásakor ezt mondta: “Ha a hivatal nagyságát és saját gyengeségemet nézem, megrettenek; de nem hátrálok meg, mert abban bízom, aki bennem működik” (Szentek élete, 648. old.).

Szeretettel

Ferenc atya

 

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Szentmiséink:
 https://www.youtube.com/playlist?list=PLF_JNXPr6UpLeRHYjaB9ExnLOdN7SOuGl

Facebook
 oldalunk:  https://www.facebook.com/groups/1758977171088845/

Újlaki Hangok legfrissebb száma: 
http://www.ujlakitemplom.hu/pdf/202011.pdf

Bankszámlánk:  Budapest-Újlak
 SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803
Plébániánk honlapja: 
www.ujlakitemplom.hu