2020-10-27-kedd

Kedves Újlaki Hívek!

2020. október 27.
30. évközi hét kedd

Evangélium Szent Lukács könyvéből

Lk 13,18-21

Jézus egy alkalommal így beszélt a néphez az Isten országáról:
„Mihez hasonlít az Isten országa? Mihez is hasonlítsam? Hasonló a mustármaghoz. Az ember fogja, és elveti kertjében. Ott felnő, és nagy fává lesz. Az ég madarai megpihennek ágai között.”
Majd így folytatta:
„Mihez hasonlítsam az Isten országát? Hasonlít a kovászhoz, amelyet fog az asszony, és elvegyít három véka lisztben. Az egész megkel tőle.”

Elmélkedés

A mag „felnő, és nagy fává lesz. Az ég madarai megpihennek ágai között.” (Lk13,19)

A mai evangéliumi részben két példabeszédet hallunk Isten Országáról. Mind a két példabeszéd Isten Országának növekedését szemlélteti. A mustármag a legkisebb mag a kerti vetemények között, és mégis nagy fa lesz belőle. A mag „felnő, és nagy fává lesz. Az ég madarai megpihennek ágai között.” (Lk 13,19). A kovász is kicsi, mégis elég ahhoz, hogy három véka liszt megkeljen tőle (Lk 13, 21).

A Szentírás magyarázói néhány olyan részletre hívják fel a figyelmet, ami a körülöttünk és a bennünk növekvő Ország szempontjából fontos lehet.

Az egyik ilyen fontos gondolat, hogy Isten Országának kiteljesedése hosszú folyamat, nem szabad az embernek türelmetlennek lenni. Isten Országa már eljött közénk, de idő kell ahhoz, hogy ez mások számára is megmutatkozzon.

A másik üzenet az, hogy bár a mag és kovász magában hordozza a kibontakozás lehetőségét, külső kegyelmi hatásra is szükség van. A mag akkor tud kibontakozni, ha a földet megművelik, ha éri a nap ereje és a magasból hulló eső és harmat. A kovász pedig akkor tudja átjárni a lisztet, ha abban elvegyítik, átgyúrják.

Mi az, ami a mai Evangéliumról a jelen korban eszünkbe jut? Ha az Egyháznak, Isten földi Országának a kibontakozását nézzük, láthatjuk, hogy ez a növekedés nem mindig látványos, ahogy egy fa is az évszakoknak megfelelően fejlődik. De növekedés akkor is van, ha ennek hatása csak később mutatkozik is meg (például a Cluny reform a X. században). Bennünk sem látványosan gyarapodik az Isten Országa. Lehetnek olyan időszakai az életünknek, amikor úgy érezzünk, hogy a fagyos környezet nem kedvez a növekedésnek. Ha azonban őrizzük a kegyelmi magot a szívünkben, bízhatunk abban, hogy újra eljön a tavaszi napsütés, és a már szívünkben hordozott értékek mások számára is láthatóvá válnak.

 

Szeretettel,
Ferenc atya


Hírek

Imádkozzunk azért a 6 éves kisfiúért, Jeromosért, akinél a napokban agydaganatot állapítottak meg az orvosok.


Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Szentmiséink: https://www.youtube.com/playlist?list=PLF_JNXPr6UpLeRHYjaB9ExnLOdN7SOuGl
Facebook oldalunk:  https://www.facebook.com/groups/1758977171088845/
Újlaki Hangok friss száma: http://www.ujlakitemplom.hu/pdf/202010.pdf
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803
Plébániánk honlapja: 
www.ujlakitemplom.hu