2020-09-11-péntek

Kedves Újlaki Hívek!

2020. szeptember 11.
23. évközi hét péntek

Evangélium Szent Lukács könyvéből

Lk 6,39-42

Jézus a hegyi beszédben ezeket a hasonlatokat mondta tanítványainak:
„Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e bele mind a ketten a gödörbe? Nem nagyobb a tanítvány mesterénél: Akkor tökéletes az ember, amikor már olyan, mint a mestere.
Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magad szemében a gerendát sem veszed észre? Hogyan mondhatod embertársadnak: »Barátom, hadd vegyem ki szemedből a szálkát«, holott saját szemedben nem látod meg a gerendát? Képmutató! Vedd ki előbb a magad szeméből a gerendát, s aztán törődj azzal, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből.”

Elmélkedés

„Képmutató! Vedd ki előbb a magad szeméből a gerendát, s aztán törődj azzal, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből.” (Lk 6,42)

A mai evangéliumi rész az ítélkezésről szól, és fontos üzenetet hordoz számunkra. Hétköznapi életünkben ugyanis gyakran megtapasztalhatjuk, hogy amikor egy cselekedetet megítélünk, gyakran kettős mércét használunk. Másokkal szemben szigorúak vagyunk, önmagunkkal szemben pedig engedékenyebbek. Gyakran találunk olyan okokat, amivel felmentjük magunkat. Felmerülhet bennünk a kérdés: Mit kell tennünk ahhoz, hogy ezt a veszélyt elkerüljük?

Jézus a mai evangéliumban azt tanítja, hogy az embernek elsősorban önmagával szemben kell igényesnek lennie. „Vedd ki előbb a magad szeméből a gerendát!” (Lk 6,42), és miután saját gyengeségét felismerte, és így tisztán látja a másik helyzetét is, akkor törődjön azzal, hogy kivegye a „szálkát” embertársa szeméből. A Szentírás szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy a „képmutató” magyar szó a görög „hipokrata” szó fordítása, ami „színjátszót” is jelent, aki olyan szerepet játszik, amely nem felel meg a személyiségének, állapotának (Ortensio da Spinetoli: Lukács evangéliuma, 247. old.). Ilyenek voltak a például a farizeusok, akik azt a látszatot keltették, mintha számukra a törvény megtartása könnyű lenne, és annak betartását azoktól is számon kérték, akik helyzetük miatt sokkal nehezebben tudták teljesíteni azt. Szent Pál apostol későbbi őszinte vallomásából tudjuk, hogy farizeus korában számára is milyen nehéz volt a törvény megtartása.

Mi az üzenet számunkra? Jézus képmutatással elsősorban a farizeusokat vádolja, de tapasztalatból tudjuk, hogy mindenkit komolyan megkísért, hiszen a hatalomvágy és a dicsőségvágy arra sarkalja az embert, hogy önmagáról előnyösebb képet mutasson, a másiknak viszont hátrányosabb oldalát mutassa be. Ezt a kísértést az ember úgy tudja legyőzni, hogy Jézus szeretetének tükrében állandó önvizsgálatot tart. Jézus megelőlegezett és ingyenes szeretete tüzében felismeri emberi gyengeségeit, és ebből a szeretetből merítve próbál úrrá lenni rajta.

 

Szeretettel
Ferenc atya

 

 

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Szentmiséink: https://www.youtube.com/playlist?list=PLF_JNXPr6UpLeRHYjaB9ExnLOdN7SOuGl
Facebook oldalunk:  https://www.facebook.com/groups/1758977171088845/
Újlaki Hangok legfrissebb száma: http://www.ujlakitemplom.hu/pdf/202009.pdf
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803
Plébániánk honlapja:
www.ujlakitemplom.hu