2020-09-24-csütörtök

Kedves Újlaki Hívek!

2020. szeptember 24. csütörtök
Szent Gellért püspök és vértanú ünnepe

Evangélium Szent Máté könyvéből

Mt 10,28-33

Abban az időben Jézus ezt mondta apostolainak:
„Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, a testet is a pokolba taszíthatja.
Egy fillérért ugye két verebet adnak? És mégsem hull a földre egy se közülük Atyátok tudta nélkül! Nektek pedig minden szál hajatokat számon tartják! Ne féljetek hát: sokkal többet értek ti a verebeknél!
Ha valaki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van. De ha valaki megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom őt Atyám előtt, aki a mennyekben van.”

Elmélkedés

„Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni.” (Mt 10,28)

Ha az Erzsébet hídon Pestről Budára, a Szent Gellért szobor felé megyünk, elgondolkodtató látványban lehet részünk. Olyan érzésünk támadhat, hogy Szent Gellért szobra felemelkedik, és kezében a kereszttel megáldja a várost. Mit üzenhet számunkra ez a látvány? Tudjuk, a kereszt Isten szeretetének a jele. Nekünk tehát ebből a szeretetből kell merítenünk, hogy küldetésünket teljesíteni tudjuk.

Ha valaki Szent Gellért (980 – 1046) életének eseményeit olvassa, úgy tűnhet számára, mint egy érdekes kalandregény, amely áldozatok sorozata. 5 éves korában halálos beteg, ezért szülei kérik a bencés szerzeteseket, hogy imádkozzanak érte. Felgyógyul, ezért szülei Istennek ajándékozzák. Szerzetesi kolostorban nő fel, ahol 25 éves korában vezetővé választják. Úgy tűnik, hogy élete célba ért, de a Lélek arra indítja, hogy más döntést hozzon. Először a Szentföldre megy, hogy a szent helyeket látogassa, majd hajótörése után hazánkba indul, hogy nehéz körülmények között Krisztus ügyét képviselje (Szentek élete, 814. old.).

Mivel Istennek szentelt, odaadott életet él, ezért egyre jobban megtapasztalja Jézus szeretetét. Az Ő szeretete teszi bátorrá, hogy kiálljon a keresztény tanítás mellett akkor is, amikor veszély fenyegeti. Hallja Jézus szavát: „Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de lelket nem tudják megölni” (Mt 10,28). Történetírói szerint Krisztus szeretete adott neki erőt ahhoz, hogy szembeszálljon a kegyetlenkedő Aba Sámuellel, majd a Vata-féle felkeléshez csatlakozókkal, akik fellázadtak a keresztényekkel szemben. A pogány lázadók a mai Gellért-hegy Duna melletti sziklájáról egy kétkerekű kordéhoz kötve a mélységbe taszították, majd brutálisan meggyilkolták. Így vált vértanúvá és Budapest egyik szentjévé.

Mit üzen számunkra Budapest szentjének az élete? A mi életükben is lehetnek olyan helyzetek, amikor áldozatot kell hoznunk Jézusért. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha elfogadjuk Jézus szeretetét, amit a Szent Gellért kezében levő kereszt jelképez. Számunkra is fontos, hogy Krisztus keresztjének misztériumát, vagyis a másokért vállalt, Istentől támogatott szeretet magával ragadó erejét egyre jobban megtapasztaljuk, és így küldetésünket teljesíteni tudjuk.

   

Szeretettel
Ferenc atya

 

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Szentmiséink: https://www.youtube.com/playlist?list=PLF_JNXPr6UpLeRHYjaB9ExnLOdN7SOuGl
Facebook oldalunk:  https://www.facebook.com/groups/1758977171088845/
Újlaki Hangok legfrissebb száma: http://www.ujlakitemplom.hu/pdf/202009.pdf
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803
Plébániánk honlapja:
www.ujlakitemplom.hu