2021-04-27-kedd

Kedves Újlaki Hívek!

2021. április 27.
Húsvét 4. hét kedd

Evangélium Szent János könyvéből

Jn 10, 22-30

Abban az időben a templomszentelés ünnepét ülték Jeruzsálemben. Tél volt. Jézus éppen a templomban járt, Salamon oszlopcsarnokában. A zsidók körülvették őt, és megkérdezték:
„Meddig tartasz még bizonytalanságban minket? Ha te vagy a Messiás, mondd meg nekünk nyíltan!”
Jézus így felelt:
„Mondtam már nektek, de nem hiszitek el. Cselekedeteim, amelyeket Atyám nevében művelek, tanúságot tesznek rólam. De ti nem hisztek, mert nem vagytok juhaim közül valók. Az én juhaim hallgatnak szavamra. Ismerem őket, és ők követnek engem. Én örök életet adok nekik. Nem vesznek el soha, és senki sem ragadja el őket kezemből. Atyám, aki nekem adta őket, hatalmasabb mindenkinél: senki sem ragadhatja el őket Atyám kezéből.
Én és az Atya egy vagyunk.”

Elmélkedés

Cselekedeteim, amelyeket Atyám nevében művelek, tanúságot tesznek rólam (Jn 10,25)

Húsvéti időt élünk. Az a küldetésünk, hogy átéljük a feltámadás örömének a titkát, hogy aztán ezt az örömet megosszuk másokkal. Ha valaki ezt a küldetést teljesíteni próbálja, vegyes tapasztalatra tehet szert. Vannak olyanok, akik ezt az örömhírt befogadják, arcukon látszik is az öröm, mások pedig közömbösek maradnak iránta. Mit kell tennünk azért, hogy az örömhírt jobban be tudják fogadni?  kérdezhetjük.

Úgy érzem, hogy a mai evangélium eligazítást adhat számunkra. Jézus felmegy Jeruzsálembe a templomszentelés ünnepére, és a Salamon tornácán tanít. Ott vannak mellette a tanítványok, akik lelkesednek érte, de ott vannak a közömbösek is, akik válaszokat várnak tőle: Te vagye a Messiás?”kérdezik. Jézus válasza: Cselekedeteim, amelyeket Atyám nevében művelek, tanúságot tesznek rólam (Jn 10,25). Vagyis: a szavaim mögött vegyétek észre Isten jóságát, szeretetét. Nem a szó és a látványos tett az, ami igazolja Jézust, hanem az a szeretet, ami mögötte van, amiből a szó és a cselekedet származnak. Ez a szeretet tanúskodik az Atyáról, aki a küldte Őt. Ha valakinek van érzéke arra, hogy a szavak és a tettek mögött felfedezze ezt a szeretet, akkor nem lesz közömbös iránta.

Hordozva egyéni terheinket és látva mások küzdelmeit, az együttérzés könnyebben kialakulhat bennünk, és képesek leszünk arra is, hogy Isten üzenetéből azt, ami hatással van a mai emberre, jobban megfogalmazzuk. Nem kell sokat töprengenünk, hanem arról kell beszélnünk, amit mi is átélünk, ami a mi életünkre is hatással van. Ez a tapasztalat és őszinteség érződik a mai szentleckét hallva, az Apostolok cselekedetében, Barnabás tetteiben. Mivel őt is magával ragadta Jézus szeretete, ezért hisz  abban, hogy Saul, aki korábban keresztényeket üldözött, megtérhetett. A szavak és a tettek mögött megérzi a szeretetet, amit Jézustól kapott és tovább ad másoknak. Ha minket is ez a szeretet vezérel, akkor mi is hatással leszünk másokra.

  

Szeretettel,
Ferenc atya

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Plébániánk: Honlapja,  Youtube csatornája,  Facebook oldala,  Zoom kapcsolódása
Újlaki hangok: legfrissebb száma
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803