2021-04-29-csütörtök

Kedves Újlaki Hívek!

2021. április 29. csütörtök
Sienai Szent Katalin, szűz és egyháztanító, Európa társvédőszentje – ünnep

Evangélium Szent Máté könyvéből

Mt 11,25-30

Abban az időben Jézus megszólalt, és ezt mondta:
„Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.
Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.

Elmélkedés

„kinyilatkoztattad a kicsinyeknek” (Mt 11,25)

A mai napon az Anyaszentegyház Sziénai Szent Katalinra (1347-1380), Európa társvédőszentjére emlékezik. Neki köszönhetjük, hogy közbenjárására az Avignonban székelő XI. Gergely pápa visszatért a pápák igazi székhelyére, Rómába és így megszűnt az egyházszakadás hosszútávú veszélye.

Amikor erről hallunk, bizonyára megfordul bennünk a gondolat, hogy az alig harminc éves szerzetesnő hogyan tudta elérni azt, amit egyházi vezetőknek, magas rangú politikusoknak nem sikerült. Ha az általa diktált leveleket olvassuk, megkapjuk rá a választ. Sziénai Szent Katalinból Isten szeretete, ereje sugárzott. Ahogyan a mai evangéliumban olvassuk, tudott „kicsiny” lenni (Mt 11,25), olyan, akinek Isten kinyilatkoztatta igazságát, aki be tudta fogadni Isten szeretetét és ez a szeretet naggyá tette őt. Egyik levelében így ír:

„Ó, mélység, ó, örök Háromság, ó, mélységes tenger: mi nagyobbat adhatnál nekem magadnál? Te vagy az örökkön égő tűz, amely nem hamvad el, te vagy, aki izzásoddal elemészted a lélek minden önző szeretetét. Ismét te vagy a tűz, aki minden fagyot felolvasztasz, és fényt gyújtasz a lélekben világosságoddal, amellyel megismerteted velem igazságodat.”

Isten szeretetét tehát a „tengerhez” és a „tűzhöz” hasonlítja. Isten szeretete olyan, mint a tenger, amelynek mélyéről az Isten kegyelmében elmerülő ember egyre értékesebb kincseket hoz fel. Ehhez azonban vállalni kell a mélységeket, nem szabad felszínen maradnunk, felszínesnek lennünk. Isten szeretete olyan, mint a tűz, ami kiégeti az emberből a rosszat, a salakot. Ehhez vállalni kell a tűz égető fájdalmát.

Mit üzen számunkra Sienai Szent Katalin? A mi világunk is egy válságos világ, a keresztény értékek veszélyben vannak. Nekünk is bátran, ha kell meghökkentő módon szembe kell fordulnunk a széthúzó erőkkel. Ennek a feladatnak csak akkor tudunk eleget tenni, ha mi is Isten „kicsinyei” módjára, Isten kegyelméből, szeretetéből táplálkozunk és ezt adjuk tovább másoknak.

  

Szeretettel,
Ferenc atya


 

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Plébániánk: Honlapja,  Youtube csatornája,  Facebook oldala,  Zoom kapcsolódása
Újlaki hangok: legfrissebb száma
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803