2021-02-08-hétfő

Kedves Újlaki Hívek!

2021. február 8.
5. évközi hét hétfő
Bakhita Szent Jozefina Margit szűz emléknapja

Evangélium Szent Márk könyvéből

Mk 6,53-56

Jézus és apostolai egyszer áthajóztak a Genezáreti-tó túlsó partjára, és ott kikötöttek.
Amint kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön fölismerték Jézust. Bejárták az egész környéket, s a betegeket hordágyon odavitték, ahol a hír szerint Jézus tartózkodott. Amerre csak járt, a falvakban, a városokban és a tanyákon, kitették a betegeket a terekre, és kérték, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék. Aki csak megérintette, meggyógyult.

Elmélkedés

„kérték, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék” (Mk 6,56)

A mai evangéliumban arról hallunk, hogy Jézus tanítványaival együtt Genezáret földjére, vagyis a Genezáreti-tó nyugati partjára hajózott. Ott Jézushoz embereket vittek, mert hittek abban, hogy Jézus képes meggyógyítani őket. A betegek “kérték, hogy legalább a ruhája szegélyét érinthessék” (Mk 6,56). A leírás szerint aki csak megérintette, meggyógyult.

Ez a rész összefoglalása Jézus tevékenységének. Több olyan részlet is van benne, amivel érdemes mélyebben foglalkozni. Az egyik ilyen az, hogy a betegek Jézus „ruhája szegélyének” érintését kérik. Hérodotosz, a görögök történetírója szerint általános szokás volt, hogy azokat a betegeket, akiknek nem voltak orvosaik, kivitték a piactérre, hogy a járókelők beszélgessenek velük a betegségükről és vigasztalják őket. Ebben az esetben azonban a betegek nem csupán vigasztalást vártak, hanem gyógyulást. A leírás szerint Jézus ruhájának az érintése Jézus természetfeletti hatalmában való hitük kifejezése volt. Fontos annak megjegyzése is, hogy a bojt, amit érintettek, a zsidó hagyomány Isten parancsaira emlékeztethette őket, amelyek mögött Isten gondviselő szeretete állt (Joachim Gnilka: Márk, 368. old.). Ezt az eseményt párhuzamba lehet állítani a vérfolyásban szenvedő asszony példájával, aki szintén Jézus “ruhája szegélyét” érinti (Mk 5,28).

Mi az üzenet számunkra? Az érintésben rejlő hitnek fontos üzenete lehet számunkra is. Lehetnek olyan pillanatok az életünkben, amikor úgy érezhetjük, hogy a hitünk csak egy érintésben tud kifejeződni. Nem tudjuk pontosan megfogalmazni vágyainkat, kéréseinket, azt sem tudjuk, mi az, ami pontosan az üdvösségünket szolgálja. Ilyenkor mi is „meg szeretnénk érinteni Jézus ruhájának szegélyét”, s ebben az érintésben odaadjuk magunkat Istennek, kérve, hogy azt adja meg számunkra, ami valóban az üdvösségünket szolgálja.

A mai napon az Egyház Bakhita Szent Jozefina Margit szűzre, szerzetesnővérre (1869-1947) emlékezik. A szudáni származású Bakhitát gyermekkorában emberkereskedők rabolták el, kegyetlenül bántak vele, megverték, többször eladták, míg végül Olaszországban szerzetes nővér lett belőle. Szerzetesi életében Isten megtapasztalt szeretetét sugározta a környezetében élő emberek felé. XVI. Benedek pápa „Spe salvi” kezdetű enciklikájában azt írja róla, hogy korábbi urai (patrónusai) helyett Istenben, Jézusban olyan igazi Védelmező Úrra (Patrónusra) talált, Aki őérte is vállalta a verést, a halált (Spe salvi 3).

  

Szeretettel,
Ferenc atya

 


Hírek

Ma este 7 órakor online Bibliaóra zoom kapcsolódással.

Február 11-én, csütörtökön este fél 7-kor online képviselőtestületi ülés lesz zoom kapcsolódással, melynek témája az előző évi számadás és az ezévi költségvetés.


Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Plébániánk: Honlapja,  Youtube csatornája,  Facebook oldala,  Zoom kapcsolódása
Újlaki hangok: legfrissebb száma
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803