2021-01-28-csütörtök

Kedves Újlaki Hívek!

2021. január 28.
3. évközi hét csütörtök
Aquinói Szent Tamás, egyháztanító emléknapja

Evangélium Szent Márk könyvéből

Mk 4,21-25

Egy alkalommal Jézus így beszélt hallgatóihoz:
„Vajon azért gyújtanak-e lámpát, hogy a véka alá vagy az ágy alá rejtsék? Nem azért-e, hogy a lámpatartóra tegyék? Semmi sincs elrejtve, hacsak nem azért, hogy nyilvánosságra jusson; és semmi sem történik titokban, hacsak nem azért, hogy napfényre kerüljön. Akinek füle van a hallásra, hallja meg!”
Majd így folytatta:
„Figyeljetek arra, amit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek is. Sőt ráadást is adnak hozzá. Mert akinek van, még kap; akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amije van.”

Elmélkedés

„Mert akinek van, még kap; akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amije van.” (Mk 4,25)

A mai evangélium két mondást tartalmaz, amelyek Isten tanításának, igéjének, szeretetének a terjedéséről szólnak. Az egyik mondás szerint Isten tanítását nem lehet “véka alá rejteni”, hanem “lámpatartóra kell tenni (Mk 4,21). A másik mondás szerint Isten tanítását és szeretetét meg kell osztani másokkal. A megosztás, továbbadás mértékére mondja Jézus: “Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek is” (Mk 4,24).

Van az evangéliumnak egy olyan részlete, amely első hallásra nehezen érthető. Jézus azt mondja: “akinek van, még kap, akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amije van” (Mk 4,25). A hétköznapi életben azt tapasztaljuk, hogy akinek vagyona van, annak legtöbbször sikerül azt gyarapítania, a szegény embertől viszont azt a keveset is elveszik, amije van. Ez az anyagi javakra vonatkozó fájdalmas tapasztalat hogyan vonatkoztatható az örömhírre, amelyet Jézus a szegényeknek hirdetett? – kérdezhetjük.

A Szentírás magyarázói szerint Jézus az Evangéliumban nem anyagi javakról, vagyonról vagy “kincsről” beszél, hanem szellemi, lelki “kincsről”, Isten tanításáról (Martos Levente Balázs: Márk evangéliuma, 98. old.). Ez a tanítás pedig belső természete szerint növekedni, gyarapodni akar. Ha valaki ezt a kincset elfogadja és továbbadja, akkor ez a kincs növekedni, gyarapodni fog benne, ha azonban nem adja tovább, akkor elveszíti. Ha például valaki Isten Országáról, szeretetéről beszél, akkor a szeretet növekedni fog benne, ha nem beszél, akkor egyre kevésbé fogja ezt a szeretetet megtapasztalni. Ez a hétköznapi életben úgy mutatkozik meg, hogy ha valaki felé szeretettel fordulok, annak viszont-szeretete gyarapítani fogja a bennem levő szeretetet.

A mai napon az Egyház Aquinói Szent Tamás (1226-1274) domonkos szerzetesre emlékezik, aki nagyon sok tehetséget, “szellemi, lelki kincset” kapott Istentől, akinek az Evangélium tanítása szerint “nagy mértékkel” mértek. Ezt a kincset az Eucharisztia előtti hódolata, imádata tovább gyarapította benne (Szentek élete, 69. old.). Ő pedig ezt a szellemi, lelki kincset továbbadta, megosztotta másokkal. Ezzel magyarázható az, hogy gondolatai ma is tovább élnek az Egyházban és minket is gazdagítanak.

 

Szeretettel,
Ferenc atya


Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Plébániánk: Honlapja,  Youtube csatornája,  Facebook oldala,  Zoom kapcsolódása
Újlaki hangok: legfrissebb száma
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803