2021-05-02-vasárnap

Kedves Újlaki Hívek!

2021. május 2.
Húsvét 5. vasárnapja

Evangélium Szent János könyvéből

Jn 15,1-8

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:

„Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.

Elmélkedés

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők” (Jn 15,4)

Az utóbbi időben az újságok nagyon sokat írnak arról, hogy a társadalom egy-egy rétege veszélyes helyzetbe került. Vannak olyanok is, akik elveszítették a munkahelyüket, földönfutókká váltak. Emiatt a családi életük is veszélybe került. A családjuk felbomlott, ők pedig az utcára kerültek. S most reménytelenül vagy az utcán vagy valamelyik hajléktalan szálláson élnek, és mint tudjuk, nagyon sokszor bűnöznek is.

Ha ezeknek az embereknek az életét valaki egy keresztény ember vagy egy pap szemével nézi, akkor biztosan felmerülhet benne a kérdés: hogyan lehet rajtuk segíteni? Mit kell tennünk azért, hogy visszatérjenek az életbe, és újra jó gyümölcsöt hozzanak? Ha valaki ezekkel az emberekkel beszélget, akkor észreveheti, hogy ezek az emberek azért tudnak olyan nehezen talpra állni, mert a szeretet az, amiben csalódtak. Mit kell tennünk?

A mai evangélium választ ad erre a kérdésre. Ezeket az embereket Jézushoz kell vinni. Jézus a mai evangéliumban egy nagyon szép és mély értelmű hasonlatot mond. Önmagát a szőlőtőhöz hasonlítja, tanítványait pedig a szőlővesszőhöz: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők” (Jn 15,5). Ahogy a szőlővessző nem tud önmagától gyümölcsöt teremni, csak úgy, ha a szőlőtőn marad, úgy a tanítvány is csak akkor tud gyümölcsöt teremni, ha Jézusban marad, tehát ha Jézus szeretetéből él (Jn 15,1-7). Ezeknek az embereknek meg kell mutatni Isten szeretetét. Elmondani, hogy Isten annyira szereti őt, hogy Egyszülött Fiát küldte el hozzánk. Ennek a felismerése átalakíthatja egy reményvesztett ember életét is.

Erre egy példát szeretnék felhozni. Néhány évvel ezelőtt az egyik kórházban egy lelkileg mélyponton levő beteg megtérését pontosan ez a felismerés okozta. Már azt hitte, hogy ő már senki számára nem fontos. És akkor felismerte, hogy Isten számára fontos, mert eljött közénk és az életét őérte is felajánlotta, odaadta.

Ha ezen gondolkodunk, egy másik kérdés is felmerülhet bennünk. Ha ezek az emberek felismernék Isten szeretetét, megtérnének, vissza tudnának-e térni a társadalomba, hiszen az már lemondott róluk. Ahogy szokták mondani: „leírták őket”. A mai szentleckében erre is találunk egy nagyon szép példát. Szent Pál apostolt a keresztények nem akarták elfogadni, hiszen tudták, hogy nagy keresztényüldöző volt. Hiába élt szívében már Jézus szeretete, azt másoknak nem volt módja továbbadni. Akkor Isten egy segítőtársat adott mellé, Barnabást. Barnabás elment hozzá Tarzuszba, elvitte őt Antiochiába és tanúskodott mellette. Így tudta visszavezetni a keresztények közé. Ez Pálnak egyedül nehezen ment volna.

  

Szeretettel,
Ferenc atya

Hírek

Május első vasárnapján szeretettel köszöntjük az Édesanyákat! A Sarlós Boldogasszony Kórus Égi Édesanyánkat köszöntő énekét hamarosan itt hallgathatjuk meg.

Ha más is szeretne levelet kapni, küldjön e-mailt ide: jelentkezes@ujlakitemplom.hu
Plébániánk: Honlapja,  Youtube csatornája,  Facebook oldala,  Zoom kapcsolódása
Újlaki hangok: legfrissebb száma
Bankszámlánk:  Budapest-Újlak SB Plébánia,  OTP 11702036-20546803