2022-06-20-hétfő

2022. június 20.
12. évközi hét hétfő

Evangélium Szent Máté könyvéből

Mt 7,1-5

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
„Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! Amilyen ítélettel ítélkeztek, olyannal fognak fölöttetek is ítélkezni, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek majd nektek is. Miért látod meg embertársad szemében a szálkát, a magadéban meg nem veszed észre a gerendát? Vagy hogyan mondhatod embertársadnak: «Hadd vegyem ki szemedből a szálkát!», holott a te szemedben gerenda van? Képmutató! Vedd ki előbb a saját szemedből a gerendát, és csak azután láss hozzá, hogy kivedd embertársad szeméből a szálkát!”

Elmélkedés

„Ne ítélkezzetek!” (Mt 7,1)

A mai evangéliumban Jézus az ítélkezésről beszél. Azt tanítja, hogy ne ítélkezzünk (Mt 7,1). Ha figyelmesen olvassuk a szöveget, akkor több fontos dolgot felismerhetünk. Jézus nem azt mondja, hogy ne legyen véleményünk a másik emberről. Nem azt mondja, hogy ne ítéljük el a másik ember gonosz cselekedeteit, hiszen ezzel meg tudjuk állítani a bűn terjedését. Jézus azt mondja, hogy ne ítélkezzünk mások felett. Ami azt jelenti, hogy a másik személyt ne ítéljük el. Adjunk lehetőséget neki a változásra. Ahogyan Jézus a házasságtörő asszonynak mondja: „Én sem ítéllek el. Menj, és többé ne vétkezzél!” (Jn 8, 11).

Van ennek a történetnek egy olyan része, amin külön érdemes elgondolkodnunk. Jézus figyelmeztet minket: ahhoz, hogy jól lássuk a körülöttünk levő világot és a cselekedeteket értékelni tudjuk, „vegyük észre a szemünkben a gerendát” (Mt 7,4-5). Mit jelent ez a gerenda? – kérdezhetjük. A hiányos ismereteket, az előítéleteket, a bennünk felhalmozódott ellenszenveket, indulatokat vagy szenvedéseseket, amelyek belülről torzítják a látásunkat és gátolnak minket abban, hogy igazságos és helyes döntéseket hozzunk.

Mi az üzenet számunkra? Hogyan tudunk megszabadítani valakit ezektől a gerendáktól és tudunk mi megszabadulni ezektől a torzító hatásoktól? A tapasztalat azt mutatja, hogy elméleti vitákkal nem tudunk célt érni, és minket sem lehet meggyőzni arról, hogy változtassunk a nézeteinken. Elsősorban a szeretet képes arra, hogy változtatni vagy változni tudjunk. Jézus szeretettel ránézett Tamás apostolra és azt mondta, hogy érintse meg az oldalát (Jn 20,27). Később Jézus szeretettel megkérdezte Sault: „Miért üldözöl engem?” (ApCsel 9,4). Ezek a szerető pillantások és szavak jelentettek fordulatot az életükben. Törekedjünk mi is közvetíteni és másoktól elfogadni Jézus szeretetét, és akkor lehetőségünk van arra, hogy az előítéletek és téves eszmék szemet torzító gerendájától meg tudjunk szabadulni.