Disznóvágás

Január 28-án, szombat délelőtt 8 órától tervezzük, helyszíne a plébánia kövezett udvara és a konyha, a közösségi ház konyharésze. A tevékenységbe akkor lehet bekapcsolódni, amikor a disznó már „feldolgozásra kész” állapotban van. Azokat hívjuk, akiket érdekel ez a tradíció, akik szívesen megismertetik akár gyermekeikkel is, hogyan megy végbe egy ilyen nagy állat feldolgozása addig a pontig, amíg finom ételként meg nem esszük. Hogy ehhez nem feltétlenül kell egy gyár, egy húsfeldolgozó üzem, hanem néhány barát vagy rokon együtt képes megvalósítani az egész folyamatot. Ennek realitását és hagyományát szeretnénk közel vinni azokhoz, akiknek ez még nem volt, vagy csak régebben volt élménye. A Budapest-Istenhegyi Szent László plébánia hívei és az ottani 443. sz. Szent László cserkészcsapat vezetői közül többen egy hagyományt teremtettek és sváb disznófeldolgozással már versenyeken is részt vettek szép eredményekkel. Ők ajánlották fel kedvesen, hogy szívesen eljönnek hozzánk „vendégszerepelni”, hozva saját bevált eszközeiket, berendezéseiket is. A helyszínen minket fognak tanítani és dolgoztatni.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és ételTehát hozzunk magunkkal köpenyt, kötényt, éles kést, műanyag deszkát, hogy az egyik leggyakoribb tevékenységet, az aprítást sok kéz legyen képes végezni. És öltözzünk fel jól, hiszen a program nagy részében szabadban leszünk. A disznóvágás hagyományos melegítő és szomjat oltó kellékei sem lesznek tiltottak – legalábbis a felnőttek számára –, hozhatunk olyanokat is a helyszínre. Mindig lesz valami ehető, déltájban bőséges, gazdag leves, aztán főtt, sült ételek. A kolbásztöltés, hurkatöltés nyomán ehető és elvihető finomságok is előállnak. Ehhez majd anyagi hozzájárulást is kérünk.
Mivel a jelentkezők létszáma elérte a szükséges számot, a disznóvágást a tervezett időpontban megtartjuk. Korlátozott számban még lehet jelentkezni a disznovagas@ujlakitemplom.hu e-mail címen. Külön hívjuk a cserkészeket és szüleiket is, akik számára ezt ismerkedési lehetőségként is kínáljuk. Azt gondoljuk, hogy a programmal alkalom nyílik személyes ismerkedésre, közösségi együttlétre. És az előállított finomságokból a következő nap szeretnénk elvinni egy-egy kis tányér kóstolót idősebb, magányosabb, szegényebb testvéreinknek a plébánián. Majd erre is kérünk jelentkezőket.