Interjú Veres Andrással

Veres András: A gyermekek állnak a célkeresztben

A napjainkban egyre szaporodó házasság- és családellenes nyilatkozatok, agresszív cselekedetek megszaporodtak. Ezek a bizonytalankodókat is megtéveszthetik, de legfőképpen a gyengékre és a gyermekekre nézve jelentenek óriási veszélyt. A győri egyházmegye püspökét az egyházak által kiadott közös nyilatkozat kapcsán kérdeztük.

Az elmúlt hetekben-hónapokban megsokszorozódtak azon események, megnyilatkozások és írások, amelyekben az emberi élet legfontosabb közösségeinek – mint a házasság és a család – természetes alapjait egyesek megkérdőjelezték 

– nyilatkozta lapunknak Veres András, az egyházak által kiadott közös nyilatkozat kapcsán. A győri egyházmegye püspöke hozzátette, „az ember személyének integritása elleni támadások oly módon szélsőségessé váltak napjainkban, hogy már a gyermekeket állították célkeresztjükbe”. Mint mondta, véleménye szerint ezek a bizonytalankodókat is megtéveszthetik, de legfőképpen a gyengékre és a gyermekekre nézve jelentenek óriási veszélyt.

– Ezért akartuk nyilatkozat formájában is megfogalmazni, illetve megerősíteni a keresztény felfogást ezen értékekkel kapcsolatban. Hisszük, hogy ez sokak számára megerősítésként hat. Mint az egyház vezetői, szükségesnek éreztük e veszélyre felhívni mindenki figyelmét

– húzta alá Veres András. A győri egyházmegye püspöke hozzátette, a „napjainkban egyre szaporodó házasság- és családellenes vagy azok természetes voltát megkérdőjelező nyilatkozatok és agresszív cselekedetek miatt” valóban úgy érzik, hogy veszélyben forognak a keresztény házasság és család értékei.

Hisszük, hogy mind a házasság, mind a család a teremtő Isten által akart természetes közösség, s mindkettő az ember javát és boldogságát szolgálja. Ezek semmilyen más közösségi formával nem pótolhatók. Tudjuk, hogy nem mindig könnyű ez, egy-egy bekövetkezett tragédia után is csak gyógyítani próbáljuk a sebeket, vagy az elvesztett házastárs, szülő hiányát igyekszünk enyhíteni

– részletezte. A püspök elmondta, nagyon elgondolkodtató számára, hogy véleménynyilvánításuk egyesek számára problémát jelent. Mint kifejtette, tiszteletben tartják mások véleményét, „mégis szomorú, hogy vannak, akik azért vádolnak minket, mert mi is kimondjuk saját, bibliai alapú értékrendünket, egyben azt várják tőlünk, hogy gondolkodás és vita nélkül fogadjuk el az ő véleményüket”. Veres András kérte, karácsonyra készülve a Szent Család példája legyen előttünk és adjon nekünk erőt: „Mária és József sok nehézséget és lemondást vállalva lettek Isten megtestesült szeretetének tanúivá.”

„A keresztény világ karácsonyra készül, amely az Üdvözítő születése által ráirányítja a figyelmet az élet és a család titkára. A karácsony utáni napokban fogjuk ünnepelni Szentcsalád vasárnapját. Feltételezzük, hogy ez az ünnep nemcsak a hívő embereket érinti meg, hanem mindenkiben felébreszti a házastárs, a család és a gyermekek iránti természetes szeretetet. Így talán a másképpen vélekedőket is egyfajta elgondolkodásra késztetheti ez a nyilatkozat. Különben ezek az értékek kell, hogy egész évben vigyázó tekintetünk középpontjában álljanak”

– zárta gondolatait a püspök.

Forrás: Magyar Nemzet, 2021. 12. 11.