Kitekintés – Egyházi hírek

 • Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén 18.30-tól az Emmánuel Közösség, a Szeretetláng Mozgalom, a Szociális Testvérek Társasága, valamint több egyházi közösség gyertyás rózsafüzér-körmenetre hívja mindazokat, akik szívükben hordozzák hazánk, Európa és a világ békéjét és védelmét. A körmenet helyszíne a budai Várnegyed, kiindulási és visszaérkezési pontja a budavári Nagyboldogasszony-templom előtti Szentháromság tér lesz. (Forrás: Magyar Kurír, 2022. szeptember 30.)

 

 • Gyalogos Mindszenty-zarándoklat: Szeptember közepén gyalogos zarándoklat indul annak emlékére, hogy hetvenöt évvel ezelőtt Mindszenty József bíboros, hercegprímás meghirdette a Boldogasszony Évét, és százezer férfi zarándokot vezetett engesztelésül Máriaremetére. 

 

 • Keresztény politika a célkeresztben: Milyen a hiteles keresztény politika? Létezik egyáltalán ilyesmi? Ha igen, az ellenzéki vagy a kormánypártok képviselik? És hová szavaznak a hívek? Szilvay Gergely és Vágvölgyi Gergely írása (Forrás: Mandiner, 2022. június 6.)

 

 • Február 24-én újra lehetőség lesz belépni a volt Conti utcai ávós börtön (VIII. Mindszenty József tér 2.) területére, és felkeresni azokat a cellákat és helyszíneket, ahol Mindszenty bíboros raboskodott. Február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján rendhagyó megemlékezés és fotókiállítást lesz Mindszenty József bíboros, Endrédy Vendel, Kiss Szaléz, Oloffson Placid és sok más ártatlanul elítélt rabságának helyszínén. Bővebb információ és regisztrálás itt. (Forrás: Magyarországi Mindszenty Alapítvány, https://www.mindszentyalapitvany.hu/)

 

 • Az emberiség nem tanult a háborúkból. A Szentatya február 18-án, pénteken délelőtt fogadta a Vatikánban a Keleti Egyházak Kongregációja plenáris ülésének mintegy 110 résztvevőjét, köztük Erdő Péter bíborost, prímást és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitát. A pápa emlékeztetett a világ számos részén zajló háborús konfliktusra, a keleti keresztények liturgiájának szépségére, majd békére és egységre szólított. (Forrás: Magyar Kurír, 2022. február 18)

 

 • Biblia-per: Európa-szerte nagy társadalmi és médiavitát váltott ki Päivi Räsänen finn parlamenti képviselő, volt belügyminiszter pere, aki ellen Szent Pál homoszexualitással kapcsolatos sorainak megosztása miatt indítottak eljárást. Az eset kapcsán több magyar politikus is szolidaritásáról biztosította a képviselőt, február 13-án pedig szimpátiatüntetés lesz a finn nagykövetség előtt. (Forrás: Magyar Nemzet, 2022. február 7.)

   

 • Agapé – új vallási kerekasztal-beszélgetés a Duna tv-n. Társadalmi, közéleti jelenségek állnak az Agapé című új vallási műsor középpontjában. A csütörtök esténként jelentkező egyórás kerekasztal-beszélgetésen a vendégek a műsorvezetővel, Vágvölgyi Gergellyel, keresztény válaszokat keresnek a felvetődött kérdésekre. (Forrás: Magyar Nemzet, 2022. február 2.)

 

 • A római Collegium Hungaricumban is bemutatták azt a nemrégiben megjelent, angol nyelvű kötetet, amely a Mindszenty-per 70. évfordulója alkalmából rendezett, 2019-es konferencia tanulmányait gyűjti össze. A Vatikáni Könyviadó gondozásában megjelent könyvről, Mindszenty József alakjáról, a kommunizmus és egyházak kapcsolatáról Fejérdy András adott interjút a Magyar Nemzetnek. (Forrás: Magyar Nemzet, 2022. január 26.)

 

 • Új esztendőben, új szívekkel címmel a Benyus nagycsalád újévi hangversenyt ad a budapesti Ciszterci Szent Imre-templomban, a vasárnap esti 18 órás szentmise után. A világszinten is páratlan zenészcsalád eredetileg tíz testvérből álló kamaraegyüttese ezen a koncerten kiegészül a házastársak és gyermekeik kórusával. A belépés ingyenes. (Forrás: Magyar Nemzet, 2022. január 13.)

 

 • Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical  Zsuffa Tünde író azonos című regénye alapján készült, melyhez Lezsák Sándor dalszövegeket és szövegkönyvet, Szikora Róbert pedig zenét írt. A musical bemutatója április 8-án és 9-én lesz az Erkel Színházban. (Forrás: Magyar Nemzet, 2022. január 12.)

 

 • A felekezetközi Őrtüzek Imádság Háza 12 hetes imádságot hirdet a magyar nemzetért, Magyarország megtéréséért január 9. és április 3. között (bármikor be lehet kapcsolódni az imádságba). Nagy szüksége van hazánknak erre, amikor a választások, a politika, a koronavírus-járvány és az oltások kapcsán családokon belül, barátok között is árkok keletkeznek. Bővebb információt itt. (Forrás: www.imadsaghaza.org)

 

 • Közös nyilatkozatban állt ki több egyház a házasság, a család és az emberi méltóság  mellett. A tizennégy egyház, valamint hitközség által 2021. december 9-én szignált nyilatkozat szerint „a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg”. Veres András győri megyéspüspökkel készült interjú a közös nyilatkozat kapcsán. (Forrás: Magyar Nemzet, 2021. 12. 11.)

 

 • A Magyar Nemzetnek adott interjút Papp László, Magyarország szentszéki nagykövetségének első beosztottja annak apropóján, hogy a nagykövetség harminc évvel ezelőtt költözött a Fraknói Vilmos püspök által építtetett római villába. A beszélgetés Ferenc pápa magyarországi látogatására is kitér. (Forrás: Magyar Nemzet, 2021. 12. 10.)

 

 • A jövő a férfi és a nő szeretetkapcsolatától függ – mondja a nyolcvanadik születésnapját ünneplő bencés szerzetes, Korzenszky Richárd. Interjú a kereszténység mai állapotáról, a család védelméről és a valódi ünnepről. (Forrás: Mandiner, 2021. 12. 02.)