Gyertyás körmenet Magyarok Nagyasszonya ünnepén

Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén 18.30-tól az Emmánuel Közösség, a Szeretetláng Mozgalom, a Szociális Testvérek Társasága, valamint több egyházi közösség gyertyás rózsafüzér-körmenetre hívja mindazokat, akik szívükben hordozzák hazánk, Európa és a világ békéjét és védelmét. A februárban kirobbant ukrajnai háború ugyanis nem csendesedik, s ahogy mélyül a konfliktus, az is látszik, hogy emberi megoldást nagyon nehéz találni a sokasodó szenvedésre és problémára.

A naponta érkező riasztó hírek hallatán elérkezett az idő, hogy felidézzük magunkban a régmúlt vagy az utóbbi idők olyan rendkívüli eseményeit, amikor a közös ima, különösen a rózsafüzér ereje csodás módon megváltoztatta a történelem menetét. Az egyik legismertebb ezek közül a Fülöp-szigeteki rózsafüzéres forradalom. 1986-ban Manilában kétmillió, a csuklóján rózsafüzért viselő ember gyűlt össze bíboros főpásztoruk vezetésével, hogy békés úton elérjék Ferdinand Marcos elnök távozását. Amikor a diktátor kiadta ellenük a tűzparancsot, egy csodás szépségű, fénynyalábtól övezett hölgy jelent meg az állig felfegyverzett katonák és a rózsafüzért imádkozó tömeg előtt. Ez elegendő volt ahhoz, hogy megakadályozza a vérontást, és Marcos elnök másnap elhagyta az országot.

Az október 8-i rózsafüzér-körmenet helyszíne a budai Várnegyed, kiindulási és visszaérkezési pontja a budavári Nagyboldogasszony-templom előtti Szentháromság tér lesz,

mely emblematikus történelmi helyszíne Magyarország békéjének. 1686-ban, a török kiűzése során ugyanis nevezetes „Mária-csoda” történt itt. Egy robbanás után a Szent Szűz addig elrejtett szobra tűnt fel a muszlimok előtt, amit ők természetfeletti jelenésként értelmeztek, s ettől a helyőrség morálja szinte azonnal összeomlott, így a város még aznap a keresztények kezére került. Magát a Szentháromság teret is ezután alakították ki hálából őseink a Nagyboldogasszony-templom körül.

A rózsafüzér-körmenetet Erdő Péter bíboros, prímás vezeti, aki az imádság végén megáldja a Halászbástyáról Budapestet és Magyarországot.

A szervezők kérik, hogy a résztvevők hozzanak magukkal mécsest vagy gyertyát, s ébresszék fel lelkükben a Szent Szűz védelmébe vetett bizalmat, amely megerősíti bennük a régi magyar mondás igazságát: Minél sötétebb az éjszaka, annál fényesebbek a csillagok.

Forrás: Magyar Kurír, 2022. szeptember 30.