Kolosy téri agora ’56-ban

Egy délelőtt a forradalom idején. Járókelők csoportosulnak a piac sarkán. Az árusok nem nyitottak ki, de a piac az ókor óta a tájékozódásnak, a hírek kicserélésének, megvitatásának is a helye.

A csoportba tömörült emberek, a körülöttük állók, és az őket távolabbról figyelők sem tűnnek izgatottnak vagy fenyegetőnek. Inkább érdeklődők. Talán valaki hírt hozott, azt hallgatják és megbeszélik a spontán összegyűlt járókelők? Hangosak lehetnek, mert a távolabb állóknak is elegendő feléjük fordulni, hogy hallják őket. A csoport belsejében világosabb folt sejlik föl. Valamit körülállnak. Talán egy autó fehér tetejét látjuk?

A felvételt Burghardt Ferenc a Képzőművészeti Vállalat fotósa készítette. A Szépvölgyi út elején, a páratlan oldalon lakott. Otthona ablakából vagy az erkélyről fényképezett. A kép október 29-e után és november 4-e előtt készülhetett.

Egy átmenetileg nyugodt délelőtt a forradalom idején.

Fegyveres összecsapás itt majd néhány nappal ezután, a Bécsi úton november 5-én bevonuló szovjet tankok és az iskolában tartózkodó forradalmárok között lesz.

Ha az Országos Széchényi Könyvtár által létrehozott Magyar október című virtuális közgyűjtemény (www.magyaroktober.hu) keresőjébe beírjuk, hogy Kolosy tér, alig 4 másodperces snittre bukkanunk. A filmfelvételen, ami feltehetően ugyanekkor készült, megelevenedik a fényképen rögzített pillanat.